Skip to content

Tel 0596 610219

Werk mee aan de toekomst!

MyTec biedt technici een voorsprong in de praktijk

Stichting Support AOT Noord

Nu en straks zorgen voor voldoende gediplomeerde technici met het juiste niveau: dát is de uitdaging die Stichting Support AOT Noord aangaat. De stichting is een initiatief van het technische bedrijfsleven, waarbij het samenwerkt met onderwijs en specialisten in werving en selectie.

De uitdaging van Stichting Support AOT Noord:

  • Het aantal gepensioneerden is groter dan de instroom van schoolverlaters
  • Techniek heeft een slecht imago
  • Eén op de zes leerlingen verlaat het MBO zonder diploma
  • Er is steeds meer vraag naar hoger kwalificeerde MBO technici (niveau 3 en 4)
  • De aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt moet beter

Door bovenstaande gegevens is in het Noorden de ‘personeelsvijver’ klein en overbevist. Om daar wat aan te doen heeft een aantal regionale bedrijven – op initiatief van NUON – de handen ineengeslagen en de Stichting Support AOT Noord opgericht.

Samenwerking met Noorderpoort en Start People
Noorderpoort verzorgt de opleiding MyTec en Start People test de nieuwe leerlingen voordat zij tot de opleiding toegelaten worden. Verder fungeert Start People als vangnet voor leerlingen die niet bij de deelnemende bedrijven aan het werk kunnen. Voor deze leerlingen probeert Start People een passende baan te vinden.

De feiten spreken voor zich

De komende jaren gaan in de technische branche veel technici met pensioen, terwijl er maar weinig schoolverlaters instromen. Daardoor gaan er veel vacatures ontstaan, recessie of niet. In het Noorden zijn duizenden extra technici nodig.

Een paar recente cijfers

  • De vergrijzing in de techniek zorgt in 2020 voor een tekort tot 300.000 werknemers (Centraal Bureau voor de Statistiek)
    • Van de kinderen met een technisch studieadvies, kiest 21% toch een andere opleiding (onderzoek van Techniektalent.eu onder 2.000 VMBO-leerlingen)
  • Sinds begin 2010 stijgt het aantal openstaande vacatures in de metaal, elektro en installatie (Krapte-indicator 2011, Kenteq)
  • Vooral in metaalberoepen neemt de krapte op de arbeidsmarkt toe (Krapte-indicator 2011, Kenteq)

Wees voorbereid op groei
In het Noorden hebben technische bedrijven over het algemeen vrij weinig gemerkt van de economische crisis. Bovendien lopen er diverse grote projecten in onder meer de Eemshaven, die een sterke impuls (gaan) geven aan het aantal technische projecten. Zeker als het economische klimaat verder verbetert, zal het aantal opdrachten naar verwachting enorm aantrekken. Bent u voorbereid op die groei?

Een aantrekkelijke opleiding
Jammer genoeg kiezen maar weinig jongeren voor een technische opleiding. Enerzijds een imagoprobleem, anderzijds zijn technici vaak echte doeners die het liefst direct ‘echt’ aan het werk willen. Het opleidingstraject dat AOT Noord met hetNoorderpoort ontwikkelde blijkt een succes. In 2009 was er een verdubbeling van het aantal studenten!

Deelnemende bedrijven

Onderstaande bedrijven doen mee aan de Stichting Support AOT Noord. Onze statuten bieden een aantal samenwerkingsvarianten, die het ook interessant maken voor kleinere bedrijven om te participeren.

14
13
12
11
10
9
8
eew
6
essity
4
vattenfall
2
1
kbm
henkel
stork
nouryon
Scroll To Top