Tel 0596 610219

Werk mee aan de toekomst!

MyTec biedt technici een voorsprong in de praktijk

MyTec geeft jou een voorsprong in techniek

Vind jij grote machines en complexe installaties interessant? Doe je allerlei technische klusjes het liefst zelf. En ben je iemand die niet snel opgeeft? Dan zit je al aardig in de richting van de studenten die wij zoeken. Natuurlijk helpt het als je al wat ervaring hebt op technisch gebied, uiteenlopend van het sleutelen aan je (brom)fiets tot aan het repareren van elektronica. Maar je hoeft beslist niet iemand te zijn met zwarte randen om zijn nagels van olie, vet en smeer. Veel technici werken juist in een schone omgeving en gebruiken een toetsenbord als voornaamste gereedschap.

Als jij je hier in herkent, dan zijn wij op zoek naar jou als student van onze MyTec opleiding. Noorderpoort Energy & Maritime in Delfzijl biedt vanaf 2015 namelijk een technische mbo-4 opleiding aan in nauwe samenwerking met toonaangevende bedrijven in de regio, verenigd in de Stichting Support AOT Noord.

Ik wil graag meer informatie over de opleiding en hoe ik me kan aanmelden

De MyTec opleidingen wordt verzorgt door Noorderpoort Energy & Maritime in Delfzijl. Lees alle informatie en hoe je je in kunt schrijven op de site van Noorderpoort.

Wat is MyTec?

Ontwikkelingen in de techniek gaan snel. Dat betekent dat de eisen die de bedrijven in de regio aan nieuwe collega’s stellen ook snel veranderen. De ontwikkelingen bij bedrijven gaat snel en door samen met bedrijven uit de regio het onderwijs op Noorderpoort vorm te geven, zorgen we er voor dat je vanaf het eerste jaar gelijk de praktijk in duikt én bij innovatie betrokken bent. We noemen deze nauwe samenwerking tussen bedrijven en onderwijs MyTec. Zo weten we zeker dat we je een goede, eigentijdse opleiding bieden, en weten de bedrijven uit de buurt dat jouw kennis en vaardigheden goed aansluiten op wat zij nodig hebben. Welke richting je ook kiest: je hebt de banen (en stages) straks voor het kiezen.

MyTec is werken met je hoofd én je handen
Technici heb je in vele soorten en maten. Maar technici die alleen met hun handen werken bestaan niet. Je zult altijd je koppie erbij moeten houden. In de MyTec-opleiding besteden we dan ook ruim aandacht aan beide. Je krijgt les van professionals uit het regionale bedrijfsleven en van onze docenten. Je gaat zelf aan de slag in de beroepspraktijk. Bijvoorbeeld door opdrachten uit te voeren bij bedrijven in de omgeving. Geen verzonnen opdrachten, maar echte opdrachten op basis van de alledaagse praktijk van de bedrijven uit de regio.

Aan het begin van een periode ga je naar een bedrijf toe of er komt iemand van het bedrijf naar de school om je uit te leggen waar je rekening mee moet houden en welk probleem je gaat oplossen of aan welke opdracht je gaat werken. Zo ervaar je vanaf het begin van je opleiding hoe het er aan toe gaat in de praktijk.

Verder volg je theoretische vakken waarin soms je technisch en wiskundig inzicht stevig wordt getest. Daardoor ben je na je opleiding direct klaar voor het echte werk in sectoren als Energie, Installatie, Chemie, Drinkwater, Voedingsmiddelen en Procestechniek. De nauwe samenwerking tussen de bedrijven en de school maakt dat de MyTec opleiding dus echt anders is. De school staat namelijk midden in de praktijk, doordat de bedrijven de opdrachten maken, en de school daarop de lessen afstemt.

MyTec begint met een brede basisopleiding
Technici zijn bijna altijd specialisten. Vaak werken ze samen met technici die weer een andere specialisatie hebben. Je moet elkaar dan wel kunnen ‘verstaan’. Daarom vinden wij het belangrijk dat de technici die wij opleiden een brede technische basis hebben. Die ontwikkel je via thematisch projectonderwijs. In kleine teams werk je samen aan concrete technische vraagstukken. Daarin maak je kennis met verschillende vakgebieden, zoals elektrotechniek, instrumentatie (meet- en regeltechniek), algemene onderhoudstechniek en werktuigbouwkunde. Deze vakgebieden werken nauw samen bij het onderhouden, aanpassen en verbeteren van moderne technische installaties en machines. En misschien kom je gaandeweg wel tot het inzicht dat je hart toch bij een ander technisch vakgebied ligt dan je eerst had dacht.

Zelfstandig onderwijs
Mensen die zich aangetrokken voelen tot techniek vinden het vaak leuk om zelf vraagstukken op te lossen en dingen te verbeteren. Daarom hebben we dat als basis genomen van ons onderwijs. Wij stimuleren je om zelfstandig aan de slag te gaan, de ene keer solo, een andere keer in kleine teams. Daarbij word je begeleid door professionals uit het bedrijfsleven en ervaren vakdocenten. Zij staan er als jij ze nodig hebt. Want een flink deel van je opleiding bestaat uit stages en praktijkopdrachten. De praktijk is immers de beste leermeester. Een ander deel van je opleiding bestaat uit theorie, die je krijgt op het moment dat jij het nodig hebt, om het project goed uit te kunnen voeren. Maar ook dan staat de beroepspraktijk zoveel mogelijk centraal. In het vak Engels besteden we bijvoorbeeld extra aandacht aan vaktaal.

midpic

Onze MyTec-opleiding

Bij de MyTec-opleiding van Noorderpoort is plaats voor verschillende typen technici: voor testers en regelaars, maar ook voor sleutelaars.

Allround operationeel technicus

Operationele Techniek
Niveau 4 | Opleidingsduur 4 jaar | Beroepsopleidende leerweg
De Allround operationeel technicus begeleidt en instrueert de in- en externe medewerkers bij de uitvoering van de werkzaamheden, houdt toezicht op hun werkzaamheden en draagt zorg voor de naleving van de bedrijfs- en veiligheidsvoorschriften. Je treedt op als specialist bij het begeleiden en instrueren van de medewerkers, stelt prioriteiten en zorgt ervoor dat binnen de gestelde normen, specificaties en planning wordt gewerkt en dat de juiste informatie over het proces en installatie beschikbaar is. Bij afwijkende specificaties communiceer je de verbetervoorstellen in duidelijke en eenvoudige bewoordingen.

Na je opleiding

Na je opleiding kun je in jouw vakgebied aan de slag in uiteenlopende functies. Ook daarbij is jouw voorkeur bepalend. Wil je een energiecentrale bedienen door middel van ‘touch screens’ en toetsenborden? Of wil je liever een verwarmingsinstallatie van een zwembad regelen of een tandwielkastinspectie uitvoeren van een moderne windturbine? In veel functies combineer je overigens verschillende taken, met altijd de nadruk op de technische aspecten. Ook als je besluit verder te studeren zijn er genoeg goed aansluitende opleidingen zoals:

 • HBO Procestechniek
 • HBO Mechatronica
 • HBO Werktuigbouw
 • HBO Life sciences

Grote kans op werk
Zoals gezegd, MyTec-opleiding is ontwikkeld in nauwe samenwerking met bedrijven uit de regio. Daarom sluiten ze uitstekend aan op de dagelijkse beroepspraktijk. Tijdens je opleiding doe je al veel werkervaring op en maak je kennis met functies die je kunt vervullen. Grote kans dat een van de bedrijven waar je stage loopt of een praktijkopdracht verricht geïnteresseerd is om na je opleiding eens met je te praten. Voor de huidige afstudeerders van Noorderpoort Energy & Maritime is het zelfs zo dat de werkgevers in de rij staan. Daarom durven wij best te stellen dat als jij je opleiding succesvol afrondt, je straks een goede boterham kunt verdienen met werk dat jij leuk vindt.

Over Noorderpoort Energy & Maritime
Noorderpoort Energy & Maritime is een school waar deskundige, enthousiaste docenten je samen met bedrijven in de regio voorbereiden op een bijzonder interessant beroep. Een beroep dat je uitoefent binnen een (industrieel) bedrijf of op een schip. Verantwoordelijk werk, dat vakkennis, vakvaardigheden en een passende beroepshouding vereist. Die kennis, vaardigheden en beroepshouding brengen we je niet alleen op school bij. Je draait mee in bedrijven en zult merken dat we school en praktijk in elkaar laten overlopen. Zo word je door je bedrijf en ons bijvoorbeeld al vrij snel als een ‘echte’ medewerker beschouwd. Daardoor leer je te ‘werken vanuit waarden’.

Onder ‘werken vanuit waarden’ verstaan we:

 • resultaatgericht werken
 • je gaat er voor om de resultaten te behalen die je met je
 • studieleider/praktijkbegeleider hebt afgesproken
 • verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen
 • ondernemend zijn, je leert kansen ontdekken en benutten
 • afspraak is afspraak, je staat voor wat je met anderen hebt afgesproken
 • respectvol omgaan met elkaar en de omgeving

MyTec: jouw studie?
Dus:

 • heb je een passie voor en brede interesse in techniek
 • ben je een echte doorzetter
 • kun je zelfstandig werken maar ook goed samenwerken
 • ben je iemand die het overzicht kan bewaren?Dan zien we je graag op een open dag of neem contact op met Noorderpoort.

Stel je vraag over de opleiding

Voor al je vragen over deze opleiding kun je contact opnemen met:
Martin Mollema – mtt.mollema@noorderpoort.nl of 088 – 230 80 64
Rik de Jong – h.dejong@noorderpoort.nl of 088 – 230 74 89